Patrik Stenvard (M): ”En viktig del är att Socialdemokraterna inte styr.” Foto: Stefan Larsson/SVT

Klart med nya styret i Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

M, SD, KD och Sjukvårdspartiet (SJVP) bildar majoritet i Region Gävleborg. Därmed bryts Socialdemokraternas långa maktinnehav. De fyra borgerliga partierna vann valet med 38 mandat mot de röd-gröna som fick 37 mandat.

Nu står det klart att de tidigare oppositionspartierna (SD, M, KD och SVG)  är överens om att bilda en ny majoritet i Region Gävleborg, något som Arbetarbladet var först med att berätta.

– Vi är inte färdiga med det sakpolitiska och arbetsformerna. Det och en budget ska vi ta fram de närmsta veckorna, säger Patrik Stenvard (M) till SVT Gävleborg.

Nytt ledarskap

Enligt Stenvard väntar ett stort arbete i regionen efter att Socialdemokraterna har styrt under många år.

– Framförallt ser vi att ledarskapet har varit dåligt. Medarbetare slutar och vi har haft svårt att rekrytera. En viktig del är att Socialdemokraterna inte styr.

Nu ser han framför sig ett engagerat, lyhört och närvarande ledarskap, vilket han inte tycker att det nuvarande styret har haft.

– Det handlar bland annat om att vara ute i verksamheterna och att vara på plats. Vi känner inte att det har varit så och det har vi även hört ifrån medarbetare. Det finns också en tystnadskultur som har varit svår att bryta som har gjort att många slutar. Det finns en stor förväntan och hoppfullhet nu.

”Svårt att se vilken politik som ska drivas”

Socialdemokraternas Peter Kärnström tycker att det nuvarande styret har varit närvarande.

– Ja genom att vi har tillämpat en tillitsbaserad styrning där vi låter proffsen få vara proffs.

Han har svårt att se hur det nya styret ska bli.

– Det är svårt att kommentera eftersom de bara är överens om att de ska ta över och inte vilken politik de ska driva.

I ett pressmeddelande till SVT skriver Centerpartiet att de kommer att vara ”en tydlig grön, liberal vakthund i regionpolitiken”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.