Timmermannen Daniel Åkerman hugger till nya spån till klockstapeln i Hög. Foto: Barbro Sellin/SVT

Klockstapeln i Hög är riksunik: ”Har aldrig stött på det tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en inventering av klockstaplar i Hälsingland. Vi fick följa med till Hög utanför Hudiksvall där det finns en unik klockstapel från 1792.

I Hög pågår sedan ett par år en stor restaurering med höga antikvariatiska ambitioner och den ska slutföras i år. Det är riksunikt med klockstaplarna i Hög och i Hälsingtuna för där har virke av al använts till spånbeklädnaden.

– Jag har aldrig stött på det förut. Alspån är unikt, säger Daniel Åkerman, timmerman.

Vanligen används fura, ek eller möjligen asp. Alklädda staplar finns i Finland men de här är de första som dokumenterats i Sverige enligt Mimmi Göllas, byggnadsvårdare.

Uppstart av inventering

Uppsala stift har initierat en inventering av klockstaplar eftersom det är av stor kulturhistorisk betydelse. Under 1700-talet utvecklas en modell av klockstapel som spreds norrut bland annat till Jämtland.

– Vi gör en uppstart nu av inventeringen här i Hälsingland. Tanken är också att fortsätta med den inventeringen i resten av stiftet, i Uppland. I riket finns närmare 500 klockstaplar och inom stiftet finns en femtedel av dem, säger Cecilia Wallin, stiftsantikvarie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.