Foto: SVT/Erik Kammerland

Knarkmisstänkt polischef döms för flera brott – kändes igen av kollegor på rejvfest

Uppdaterad
Publicerad

Amfetaminbruk på ett rejv på Dragon Gate och flera olagliga dataintrång i polisens system. Under onsdagen dömdes en polischef i Gävleborg, mot sitt nekande för flera brott. Nu kan polischefen sparkas.

Bland rök, blinkande neon och pulserande basgångar kontrollerade polisen ett 50-tal personer som misstänktes för olika typer av narkotikabrott vid ett rejv på Dragon Gate i början av juni 2019. En av personerna som testades var en polischef som var där utanför tjänst.  

Ett snabbprov gav utslag på flera droger och ett blodprov visade spår av amfetamin. Polischefen har nekat till brott och i förundersökningen hävdat att resultatet beror på mediciner. I domen hävdar polischefen att någon kan ha lagt amfetamin i ett dricksglas. Tingsrätten bedömer att förklaringen ska lämnas utan avseende. 

Nu döms polischefen vid Gävle tingsrätt både för ringa narkotikabrott, för att ha brukat amfetamin, samt fem fall av olaga dataintrång. Polischefen döms till dagsböter om totalt 36 400 kronor.

”Sågs hos känd kriminell” 

Polischefen har erkänt två av de olagliga slagningarna i polisens register. I åtalet framgick det även att polisens egna spanare sett polischefen hos en känd kriminell person nattetid – samma person som polischefen gjort slagningar på.

Enligt tingsrättens bedömning har polischefen inte har varit i tjänst när slagningarna har gjorts. Polischefen kan inte heller förklara varför dataslagningarna har varit motiverade.

Kan få sparken 

I ett utlåtande från polisens personalansvarsnämnd, som yttrade sig i samband med åtalet mot polischefen, står det att polisen troligtvis får sparken vid en fällande dom. Men nämndens slutgiltiga ställningstagande väntas först nu när domen har landat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.