Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Stenvard (M), dåvarande högsta politiker i Gävle kommun om affären med Microsoft. Foto: SVT

Kodord och hemliga möten – så gick affären med Microsoft i Gävle till

Uppdaterad
Publicerad

Datajätten Microsoft har köpt mark i Gävle och Sandviken – så lät det när de två kommunerna kallades till presskonferens 11 december 2018. Då hade ett hemligt spel pågått bakom kulisserna i ett halvår där kommunen träffade amerikaner som endast presenterade sig med förnamn.

Microsofts serverhallar är i full färd med att uppföras i Ersbo, Stackbo och i Tuna i Sandviken och väntas ge hundratals jobb till regionen. Men etableringen har lett till att enskilda människor har hamnat i kläm.

Hör Patrik Stenvard (M), dåvarande högsta politiker i Gävle kommun, i klippet ovan om första mötena med det hemliga företaget, vad Gävle har för nytta av Microsoft och hur han ser på att enskilda kommuninvånare har drabbats negativt under datajättens etableringar i Ersbo och Stackbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet