Kollektivtrafiken i länet förlorar flera miljoner kronor i veckan när resandet minskar på grund av corona. Foto: SVT

Kollektivtrafiken förlorar miljoner – varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Bussar och tåg går som vanligt, men resandet har minskat drastiskt. Det gör att X-trafik just nu tappar miljoner i intäkter – varje vecka.

– Ja, det är klart att intäkterna försvinner i samma takt som resandet gör, säger Andreas Eriksson, enhetschef för trafikutveckling på Region Gävleborg.

Han konstaterar att resandet med länets kollektivtrafik har minskat drastiskt. Busstrafiken visar ett tapp på 50 procent medan tågåkandet har minskat med mer än 60 procent.

Det här kommer att få konsekvenser för ekonomin.

– Det handlar om flera miljoner varje vecka, säger Andreas Eriksson.

Men kollektivtrafiken ses som en samhällsnyttig funktion som ska upprätthållas och därför kommer X-trafik att titta på den ekonomiska situationen senare.

Inga gratisresor

Bolaget arbetar för fullt med att hålla igång buss- och tågtrafik samt att anpassa sig till nya förhållanden i coronatider. Det handlar bland annat om att säkerställa att det går att resa utan att riskera trängsel. Därför har fler eller större bussar satts in på vissa linjer där många grundskoleelever åker buss.

– En generell uppmaning är ändå att inte resa under peaktid om man har möjlighet att välja, säger Andreas Eriksson.

Buss- och tågresor sker dessutom nu kontantfritt, vilket innebär att alla måste ha en förköpt biljett.

– Utan giltigt färdbevis riskerar man att få en tilläggsavgift på 1200 kronor, säger Andreas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.