Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kommunalrådet reagera på vår publicering om den kriminella grupperingen G15 i videon. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Kommunalrådet om ungdomsgänget i Sätra: ”Måste stärka familjerna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har tidigare berättat om den kriminella grupperingen G15 som under de senaste åren har växt fram i stadsdelen Sätra i Gävle, och som mestadels består av minderåriga barn.

– Det är sorgligt att de väljer det här livet, säger Jan Myléus (KD), kommunalråd Gävle.

SVT Gävleborg har kartlagt drygt 30 medlemmar i den kriminella grupperingen G15 i Sätra. De består till större delen av minderåriga barn varav sex av dem nu står åtalade för inblandning i mordet i Sätra i Gävle förra året.

– Det börjar med familjerna – det är där vi måste stärka upp. Vi kan satsa på att exempelvis skapa arbeten i området och tillföra medel till föreningar, kyrkor och samfund. Och det gör vi, säger Jan Myléus, kommunalråd Gävle.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Hastig våldseskalering

Sedan 2020 har det skett en hastig våldseskalering inom G15. Polisen beskriver grupperingen till en början som allmänt stökiga ungdomar i Sätra centrum, men att de snabbt gick över till narkotikaförsäljning och grova våldsbrott. 

Tycker du att ni gör tillräckligt?

– När vi har våld i samhället går det inte att svara ja på den frågan, säger Jan Myléus.

Se kommunalrådet reagera på vår publicering om den kriminella grupperingen G15 i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Mer i ämnet