Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunals krav: ”Kontantfria bussar i länet” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kontanter på bussen ökar risken för rån – hotar säkerheten för chaufförer

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan nådde X-trafik och facket Kommunal en överenskommelse om att det skulle vara helt kontantfritt på alla bussar i länet. Det har ännu inte hänt något, och nu kräver Kommunal snabba åtgärder. Hållbarhetsnämndens ordförande tror dock att kontanthanteringen kommer att vara kvar.

Busschaufförerna på X-trafik i Gävle tar fortfarande emot kontakt betalning för biljetter på deras bussar. Chaufförerna sitter med en handkassa på 500 till 1000 kronor i bussen, vilket innebär en stor risk, då de kan bli utsatta för rån.

– Det är jobbigt och svårt, och farligt. Man vet aldrig. Om man har pengar... det har hänt mycket på senaste tiden. Mina kollegor har haft mycket problem, säger busschauffören Nadja Malla.

I dag säljs 15 procent av alla biljetter kontant. Nu kräver Kommunal åtgärder från X-trafik.

”Finns andra sätt”

Fredrik Åberg Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden, tror däremot inte att kommer att bli helt kontantfritt på X-trafik.

Vad är viktigare: busschaufförernas säkerhet eller att man får betala kontant?

– Jag tycker inte att man kan säga så riktigt. För mig är det viktigt både och. Det finns andra sätt att jobba för att förbättra förarnas arbetsmiljö. så som jag ser det nu så kommer kontanthanteringen att vara kvar, säger han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer