Kommunalt gasbolag begär 40 miljoner extra

Publicerad

Det kommunala bolaget Gästrike Ekogas AB, som bland annat säljer biogas till stadsbussarna i Gävle, behöver mer pengar. Därför begär man 40 miljoner kronor extra av sina ägare.

En nödvändig investering, menar miljöpartiets Therese Metz. En allt för stor risk, tycker moderaternas oppostionsråd William Elofsson.

Det är vid Forsbacka biogasanläggning som regionens matavfall omvandlas till fossilfri biogas. Sen är det meningen att det ska hamna i tanken hos bussar, sopbilar, taxin och privatpersoner bland annat. En anläggning som invigdes hösten 2017.

Få tankställen för biogas

Men tankställena är få och användandet av biogas i fordonen har inte ökat i den takt man önskat. Därför är det underskott i kassan. Och nu vill Gästrike Ekogas ha 40 miljoner kronor i ett ägartilsskot från Gävle Enerig och Gästrike återvinnare. Beslutet tas på kommunfullmäktige efter påsk.

Hör kommunalrådet och tillika ordförande för Gästrike Ekogas AB Therese Metz (MP) och oppositionsråd William Elofsson (M) i klippen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer