Kommunen planerar för nytt Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Gävle växer så det knakar. Nästa år kommer kommunen att passera 100.000 invånare. För att kunna växa vidare börjar nu kommunen arbetet med att planera för det framtida Gävle.

Kommunen tittar först och främst på att förtäta de centrala delarna av Gävle. Den stora frågan är om det kommer att räcka.

– Det tror jag inte. Man kommer även att få titta utanför den centrala staden, säger Margaretha Wedin, (C), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor på Gävle kommun.

Tittar på hur och var

Kommunen räknar med att det behövs totalt drygt 10.000 nya bostäder under de kommande 15 åren, därav ska 8.000 ligga i centrala Gävle.

– Vi startar nu ett årslångt projekt där vi kommer att titta på hur och var vi ska bygga. Om vi inte kan bygga på nya platser, så måste vi också titta på om vi kan bygga på höjden, säger Margaretha Wedin.

Kommer Gävleborna att känna igen ”sin” stad om 15–20 år?

– Det kommer dom att göra. Det kommer att bli Gävle, men ett nytt Gävle men där man behåller de gamla stråken, säger Margaretha Wedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.