Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parkeringshuset godkänns men inte kontorsbyggnaden, hör domaren förklara varför. Foto: Lari Honkanen/SVT

Kommunens eget bygge på Kattvikskajen bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls kommun har via sitt fastighetsbolag börjat bygga kontorslokaler för uthyrning på Kattvikskajen, men det strider mot lagen, enligt Förvaltningsrätten.

–  Frågan är om det är en kommunal angelägenhet att bygga och hyra ut lokaler och det har i varje fall vi inte tyckt, säger Elin Ruthström, domare.

Det är privata hyresvärdar som har överklagat kommunens beslut att ge order till kommunala Fastighets AB Glysis att bygga kontor för uthyrning på Kattvikskajen där en ny stadsdel växer fram, med argumentet att kommunen konkurrerar med privata fastighetsbolag.

Förvaltningsrätten i Falun ger hyresvärdarna rätt och upphäver kommunens beslut. Bygget av det sextusen kvadratmeter stora huset är dock redan påbörjat.

– Ett sådant här beslut kräver att kommunen vidtar någon form av rättelse, säger Elin Ruthström.

Domen berör inte själva bygglovet utan handlar om beslut tagna av kommunen.

Kan det ändå bli tal om att byggnaden måste rivas?

– Det kan jag inte säga någonting om och det har jag ingen tillsyn över. Kommunen har möjlighet att överklaga också och då gäller inte vårt beslut än, säger Elin Ruthström.

Ingen konkurrens enligt kommunen

Kommunen uppger i sitt försvar till rätten att lokalerna till 91 procent är uthyrda till offentligt verksamhet och att man därför inte agerar på näringslivets område.

Att kommunen ordnar lokaler till det offentliga är mindre problematiskt, men rätten har i det här fallet prövat beslutet från kommunfullmäktige och där finns ingen begränsning för att hyra ut till näringslivet och därmed spelar den förklaringen mindre roll.

– I praktiken har det blivit så men man har också hyrt ut till näringslivet och det tycker inte vi är riktigt lagenligt, säger Elin Ruthström.

Hyresvärdarna hade även överklagat kommunens bygge av det stora parkeringshuset i anslutning till kontorsbyggnaden men det avslogs av rätten.

– Det är något som är ett kommunalt intresse, säger Elin Ruthström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer