Birgit Eriksson undrar vart hon ska tanka om macken läggs ner. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Konflikt mellan vatten och bensin

Uppdaterad
Publicerad

Macken i Österfärnebo kan komma att stänga innan 2017 är över. Ägarna får inte längre dispens för verksamheten eftersom macken ligger mitt uppe på ett vattenskyddsområde. Nu får ortsborna flera mil till närmaste tankställe.

– Det är synd om inte macken får var kvar, säger Karin Eriksson samtidigt som hon fyller upp sin bil.

Birgit Eriksson undrar vart hon ska tanka om macken läggs ner.

– Det går ju inte, då blir det långt för oss att åka och tanka, säger Peter Wiklund.

”Jag tankar här flera gånger i veckan”, säger Peter Wiklund.

”Håller ihop orten”

Ja, de är inte glada i Österfärnebo idag. Macken har en central plats för ortsborna och förutom att vara  just ett ställe att tanka på så är pumpen här en symbolfråga när man bor en bit utanför någon större tätort.

– Den håller ihop hela orten, säger Sebastian Larsson. För att vi ska kunna ta oss till jobben i Sandviken, Hofors eller Gävle. Annars tar vi oss inte dit.

”Macken är viktig för hela orten”, menar Sebastian Larsson.

Macken har haft tillstånd till 2021, men det kommer att sluta gälla redan i år. Bakgrunden är skärpta regler för vattenskyddsområdet, som kräver ett extra skydd kring macken.

Skyddet kostar en miljon

Ägarna menar att skyddet, till exempel en invallning i betong, är alldeles för dyr eftersom den skulle kosta en miljon. Men samhällsbyggnadsnämden i Sandvikens kommun, Sandviken Energi och Länsstyrelsen, som alla yttrat sig, menar att vattenskyddet är viktigare.

– Det här är en klassisk konflikt, säger Hans Sjöberg, miljöhandläggare på Länsstyrelsen. Det är bra att bygga vägar och hus uppe på en ås, det är väl därför bensinstationen hamnade där vattentäkten är en gång i tiden. Vi måste vara restriktiva med att dela ut dispens, vattnet måste gå först.

Flera mil till närmsta mack

Macken drivs av Din-X som lämnat in en stämningsansökan till mark- och miljödomstolen där man kräver ett skadestånd på samma summa det kostar att göra de förändringar som krävs. Annars kommer Österfärneboborna att få flera mil till närmaste mack i Årsunda när året är slut.

Karin Jacobsson får åka flera mil för att tanka om macken läggs ner.

– Om macken försvinner måste man planera sitt tankande mycket mer eftersom man måste tanka längre bort, säger Karin Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer