”Jag tar ingen hänsyn till att vi ska hålla käften för att det inte ska diskuteras i media” – säger smittskyddsläkare Lars Wesslén om de motstridiga uppgifterna. Foto: SVT/Arkiv

Konflikt om covid-smitta i Edsbyn – smittskyddsläkare och kommun oense om uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

På regionens presskonferens under torsdagen berättade smittskyddsläkare Lars Wesslén att det finns äldreboenden i Edsbyn där samtliga boende är smittade av covid-19. Något som Ovanåkers kommun dementerar på sin hemsida och via sin stabschef.

– Det stämmer inte. Vi har ett boende som är mer drabbat, men där är det bara en avdelning av fem med bekräftad smitta, säger Mattias Bergström, stabschef Ovanåkers kommun.

När SVT Gävleborg kontaktar smittskyddsläkare Lars Wesslén står han fast vid det han sa under presskonferensen.

Coronaviruset i Gävleborg

– Edsbyborna är mycket väl medvetna om det här, men det finns personer som inte vill ha fokus på det här. Nu väljer jag att gå ut med det. Jag berättar bara det som är sant, säger Lars Wesslén.

Och det är att det finns boenden i Edsbyn där alla boende är smittade?

Jag tar ingen hänsyn till att vi ska hålla käften för att det inte ska diskuteras i media, säger Lars Wesslén.

Och du menar då att det finns boenden i Edsbyn där alla boenden är smittade?

– Så är det, säger Lars Wesslén.

”Nio personer i hela socialförvaltningen som har en bekräftad smitta”

– Jag dementerar de uppgifterna. Vi har nio personer i hela socialförvaltningen som har en bekräftad smitta, säger Mattias Bergström, stabschef Ovanåkers kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet