Kritik på sociala medier om den nya konsten på Gävle sjukhus. Se vad Jenny Nilsson, intendent för offentlig konst på Region Gävleborg säger om reaktionerna som kommit in. Foto: Stefan Larsson/SVT

Konst på Gävle sjukhus väcker starka reaktioner på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Under en performance, eller en livemålning, i kulverten på Gävle sjukhus i måndags, målade konstnären Fatima Moallim ett konstverk på en av väggarna i den ombyggda delen. Målningarna väcker nu många reaktioner på sociala medier hos Gävleborna.

Hundratals kommentarer har skrivits under ett inlägg på Facebook där en person lagt upp bilder på målningarna. Många personer på sociala medier är skeptiska till konsten och framförallt handlar argumenten om att väggen som konsten är målad på bland annat är en transportsträcka in till psykiatrin.

”Ofta skapar reaktioner”

Ett axplock av kommentarerna är:

”Jag får då fasansfulla associationer trots att jag är fullt psykiskt frisk”, ”Obehagliga verk tycker jag, satt skräcken i väggarna redan” och ”På ett sjukhus där människor behöver uppmuntran i sin sjukdom. Lite ljus och glädje, landskap etc.”

Konst är ju något som ofta skapar reaktioner i början. Sen har det kommit in mycket positiva kommentarer också, säger Jenny Nilsson, intendent för offentlig konst på Region Gävleborg.

Inte ett permanent verk

Hur länge ska verket sitta uppe?

–  Det är inte meningen att det här verkat ska vara permanent, utan det här var ett konstverk i stunden. Totalt kostade det 50.000 kronor för Fatima Moallim att skapa verket, säger Jenny Nilsson.

SVT Gävleborg har sökt konstnären för en kommentar, men fortfarande inte fått något svar.

Vem är Fatima Moallim?

Fatima Moallim är en Stockholmsbaserad konstnär som är självlärd. Hon har tidigare arbetat med olika typer av performance (när man skapar sitt konstverk framför en publik direkt på platsen) och tillfälliga gestaltningar i konsthallar och i den offentliga miljön. Hon har bland annat visat sin konst på Moderna museet, Göteborgs konsthall och i tunnelbanan vid Zinkensdamms torg i Stockholm. Fatima Moallim arbetar ofta genom att teckna direkt på väggar.

Såhär skrev Region Gävleborg inför hennes performance i kulverten på Gävle sjukhus: ”Hennes motiv ofta blir påverkat av den närliggande miljön under pågående arbete och utgår från en linje som allteftersom bildar en berättelse”.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.