Konstverket togs som ”gisslan” – Bollnäs kommun hotar med rättegång

Uppdaterad
Publicerad

När Mårten Anderssons konstverk “De blåaste bergen” på nytt monterades upp visade sig att en dörr hamnat mitt i en konflikt mellan Bollnäs kommun och en företagare. Nu verkar kommunens tålamod ha tagit slut och de kan tvingas starta civilrättslig process.

Konstverket är försäkrat till 800 000 kronor och den företagaren som kommunen nu ligger i konflikt med kräver 300 000 kronor för att lämna tillbaka det.  

Till Hela Hälsingland uppger biträdande kommunchef, Bosse Wallbäcks, att han varit i kontakt med företagaren vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna.

”Stort kulturellt värde”

Men något gehör verkar han inte ha fått.

– Vi kommer att hävda vår rätt till konstverket. Jag har inte fått det svar jag begär så vi kommer att planera för en rättslig process, säger Bosse Wallbäcks.

Mårten Andersson växte upp i Bollnäs och och Bosse Wallström berättar om konstnärens avtryck i kommunen.

– Han har utsmyckat flera platser här i Bollnäs och ”De blåaste bergen” har ett stort kulturellt värde för invånarna i kommunen, säger Bosse Wallbäcks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.