Mårten Anderssons konstverk taget som ”gisslan” i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

I dag lördag återinvigs den gamla Brotorgsscenen med Mårten Anderssons konstverk De blåaste bergen i Colliniparken i Bollnäs.

Men en viktig del av konstverket fattas – nämligen en dörr.

Där dörren skulle ha suttit har man inför invigningen på lördag satt dit en målad träbit som smälter in någorlunda i konstverket. Det efter att man förstått att det inte kommer att bli helt enkelt att återfå orginaldörren. Den hålls nämligen som en slags gisslan efter en konflikt mellan kommunen och en företagare – en kvinna som anser sig blivit blåst på pengar av kommunen i ett tidigare fastighetsköp.

Värdefull offentlig konst

Konstverket som är ett av kommunens mest värdefulla, försäkrat för 800 000 kronor har i tio år legat nedpackad i ett förråd, men efter Mårten Anderssons död 2017 började kommunen damma av det. Först då upptäcktes att en del av konstverket saknades.

– Så här i efterhand kan man ju konstatera att även kommunen har ett ansvar för att konstverket skulle ha monterats ned komplett, säger tillförordnad kommunchef Bo Wallbäcks.

300 000 i lösensumma

Företagaren kräver nu en lösensumma på 300 000 kronor och säger till tidningen Hela Hälsingland, som var först med att berätta om konflikten, att: ”Jag gör detta för att jag tycker att kommunen bar sig så illa åt.”

Kommer ni betala de här pengarna?

– Absolut inte, vi tänker inte använda skattepengar för att köpa tillbaka något som vi redan äger, svarar Wallbäcks.

Vill lösa konflikten smidigt

Däremot planerar han att ta kontakt med företagaren och se om det hela går att lösa fredlig väg.

– Jag hoppas verkligen att vi löser det här på ett bra sätt, men dörren är vår. Punkt slut, säger kommunchefen.

SVT har sökt företagaren ihärdigt, men får ingen kontakt med henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.