Brotorget i Bollnäs Foto: SVT

Torget som försvann – nu är det tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ett torg som skulle bli en galleria men som slutade som en grusplan. Turerna kring Brotorget i Bollnäs har varit många de senaste åren.

Men nu står äntligen ett nytt torg på plats och inför invigningen verkar känslorna bland Bollnäsborna blandade.

– Det är bra att det äntligen börjar ta form, men jag hoppas att det inte är riktigt klart än för det ser lite ofärdigt ut, tycker Bollnäsbon Vivi-Ann Petersson.

– Jag tycker det ser bedrövligt ut. Det är som en öken, finns ingenting här så jag tycker det är under all kritik, säger Katarina Thomsson.

Såldes och köptes tillbaka

Brotorget i Bollnäs engagerar Bollnäsborna och historien bakom har varit lång och brokig.

2007 tog kommunen beslutet att sälja torget till en privat aktör som hade planer på att bygga en galleria. Men någon galleria blev det aldrig och torget såg i många år mest ut som en grusplan. Så 2011 köpte kommunen tillbaka torget för 4 miljoner kronor. Och nu 5 år senare med ytterligare runt 15 miljoner kronor investerade har Brotroget återigen blivit ett torg.

– Det har ju inte varit någon rolig historia. Ambitionen var god från början. Sen var det många olika omständigheter som gjorde att det blev en så här lång tråkig resa, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S).

”Jag hoppas det lever upp till sina förväntningar”

På lördag invigs det nya Brotorget med allt från tal till musik och ponnyridning för de minsta.

Och att det nu äntligen finns ett torg verkar många ändå vara rätt glada över.

– Jag hoppas att det kommer leva upp till sina förväntningar och att det kommer hända någonting här framöver, säger Gunnar Löfstedt.

– Det känns jätteskönt att äntligen få börja bruka torget. Och roligt, för nu blir det aktiviteter och så, tycker Karin Helin.

Hör fler röster i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.