Foto: Norrhälsinge räddningstjänst

Kor instängda när tak rasade

Uppdaterad
Publicerad

En ladugård i Bergsjö i Nordanstigs kommun i Hälsingland har rasat, rapporterar helahälsingland.se.

– Det är ett ladugårdstak som rasat in över 60–70 kor. Vi har börjat försöka att blottlägga taket för att komma åt kropparna därunder, säger Gunnar Lööf, räddningsledare på Norrhälsinge räddningstjänst.

Larmet kom vid 04-tiden. En veterinär har varit på plats och en lastbil med gripklo har kallats till platsen för att lyfta upp takkonstruktionen.

– Det är tyst under, så vi har ingen uppfattning om det finns några liv att rädda, säger Lööf.

– Finns det tillstymmelse till liv så kommer de att avlivas, vi räknar inte med att de klarar sig, säger insatsledare Pär Mossnelid på Norrhälsinge räddningstjänst.

Vad tror ni ligger bakom raset?

– Det är mycket snö som legat på taken här, det måste vara det som är orsaken till att det gett vika, säger Gunnar Lööf.

Runt 140 kor som fanns i andra byggnader på gården håller nu på att transporteras till närliggande gårdar medan snö röjs från taken.

– Det är två kranbilar på plats som håller på att ploga taken med hjälp av skrapor, säger insatsledare Pär Mossnelid.

Han gissar att röjningsarbetet efter raset kommer att ta flera dagar.

– Det är många tunga delar som ska lyftas bort, säger han.

Inga människor kom till skada vid raset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.