Gärdestad- och Taubelåtar ska lära nyanlända svenska språket. Foto: SVT

Körsång för språkets skull

Uppdaterad
Publicerad

Gamla låtar av Ted Gärdestad och Evert Taube bland andra ska lära nyanlända svenska språket när SFI-elever i Hudiksvall sjunger tillsammans med kammarkören. SVT var med på sista repetitionen inför konserten på söndag.

För andra året i rad har SFI-läraren Kerstin Winblad von Walter i Hudiksvall tagit in musik i form av svenska klassiker i klassrummet. Tillsammans med Hudiksvalls kammarkör ska nyanlända som studerar svenska sjunga låtarna tillsammans, både för att lära sig språket och att främja integrationen i samhälllet.

– Dels kan man lära sig uttal och sen är musik ett språk som alla känner till över hela världen, så det kan beröra alla. För mig handlar det om att låta eleverna träffa svenskar i verkliga livet, för det blir lätt en skyddad verkstad på SFI, att vi håller oss för oss själva.

Variation i undervisningen

Nawaf Albakr, kom till Sverige från Syrien hösten 2014 och är en av SFI-eleverna som ska sjunga tillsammans med kammarkören

– Man kan lära sig nya ord och hur man uttalar det. Om vi bara studerar och studerar så är det tråkigt, man måste variera för att det ska bli intressant. säger Nawaf Albakr.

”Riktigt duktiga”

Vid sista repetitionen inför söndagens konsert i Baptistkyrkan i Hudiksvall var det övning på egen hand för SFI-klassen, men Harriet Frändén från kammarkören, som annars består av ett 20-tal medlemmar, tog chansen att finslipa en sista gång. Konserten kommer också att innehålla musik från mellanöstern.

– Det är trevligt att träffa nya människor. De är faktiskt riktigt duktiga tycker jag, säger Harriet Frändén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.