Kraftbolag polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

GÄVLE Kraftbolaget Nilssons Kraft AB polisanmäldes förra veckan av föreningen Älvräddarna för att ett kraftverk i Gavleån varit påslaget trots låga vattenflöden. Kraftbolaget äger totalt 8 kraftverk och 14 dammar i Gävleborgs län, och vid flera av dessa har företaget fått kritik för bristande underhåll och brott mot avtalen.

I Wiksjö finns två nya kraftverk i Hamrångeån, som bolaget Nilsson Kraft äger. De togs i drift i mars i år, och enligt miljödomen ska det finnas fungerande fisktrappor här men så är det inte. En saknas helt och den andra som byggts fungerar inte. Bolagets ägare Per Nilsson säger att han har en överenskommelse med fiskeriverket att bygga fisktrapporna efter att kraftverken tagits i drift.

– De flesta fikstrappor är felbyggda och då är det väl bra att jag väntat med att bygga dem så jag ser hur vattnet rinner, säger Per Nilsson.

Men på Länsstyrelsen har man en annan uppfattning. Hans Sjöberg miljöhandläggare säger så här.

– Vi kan inte tolka domen på annat sätt än att det ska finnas fungerande fisktrappor när krafatverken är i drift och det finns det inte.

Länsstyrelsen överväger nu att stänga kraftverken i Wiksjö tills fisktrapporna fungerar.

Nilsson Kraft AB som har sitt säte i Fjugesta men ägaren Per Nilsson bor delvis i Gävle, har totalt 8 kraftverk och 14 dammar i Gävleborgs län. Förra veckan polisanmäldes företaget av föreningen Älvräddarna för brott mot miljöbalken när ett kraftverk i Gavleån varit igång trots låga vattenflöden. Och till Länsstyrelsen Gävleborg har det kommit in många anmälningar de senaste åren. I huvudsak rör det bristande underhåll av dammar och dåliga skyddsanordningar runt dammar och kraftverk. Hans Sjöberg på länsstyrelsen bekräftar bilden:

– Ja under årens lopp har de kommit in fler klagomål på hans anläggningar än andras.

Jag frågar ägaren er Nilsson som jag träffar utanför hans verkstad i Gävle.

Men varför ser du inte till att hålla dina anläggningar i bättre skick, du får ju inkomster från dem?

– Det här är ju hundraåriga dammar och de är inte i bästa skick, men så dåliga är de väl inte. Men visst inte är de i skick som dagens dammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.