Kraftig prishöjning på virke gör det dyrare att bygga

Publicerad

För den som vill bygga kommer det att bli dyrare från den 1 april. Då beräknas priserna på byggmaterial öka rejält. Samtidigt finns en oro inom handeln för att en del byggprodukter helt enkelt ska ta slut.

– Tittar vi på hela sortimentet byggmaterial så kan det bli prishöjningar på mellan 10 och 30 procent, berättar Jan Hellström som är filialchef på Beijer Byggmaterial i Gävle.

Men långt ifrån alla kunder verkar känna till den förestående prisökningen:

– Det visste jag inte. Det låter som är en saftig höjning, säger Jan Moine som lastat impregnerat virke till sin sommarstuga.

Höjda råvarupriser

Enligt Jan Hellström ligger höjda råvarupriser bakom prisökningen – inte minst har priset på trävaror stigit kraftigt. Och på skogsföretaget Holmen menar man att det finns en global brist på trävaror som drivit på prisutvecklingen.

– På den amerikanska marknaden har det varit en väldigt stark efterfrågan under 2020. Och det har gjort att priserna i USA har stigit väldigt kraftigt, säger Johan Padel som är affärsområdeschef för trävaror inom Holmen.

Antti Vainio som är vice VD på Mellansvenska Handelskammaren ser positivt på att det finns en stor efterfrågan på träprodukter:

– När trävaruförsäljningen ökar så går det det bra för ekonomin i regionen, så det är jättebra för många.

Oro för att produkter tar slut

Inom byggmaterialhandeln finns dock en oro över att hamna i en situation där en del produkter helt enkelt tar slut.

– Det är ju inte trevligt att höja priserna men då kan man i alla fall bygga. Det är värre om det tar riktigt slut på material, då är det slut, säger Jan Hellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.