Abo Raad gör entré i Gävle moské vid fredagsbönen. Foto: Erik Kammerland/SVT

Abo Raad tillbaka vid fredagsbönen i Gävle moské

Uppdaterad
Publicerad

Efter utvisningsbeslutet – Abo Raad var tillbaka i Gävle moské under fredagsbönen. Efter ett halvår som frihetsberövad möttes han av kramar och hyllningar.

I går kom regeringens besked om att Abo Raad, imam i Gävle moské, ska utvisas då han av Säkerhetspolisen anses vara ett hot mot rikets säkerhet.

Efter att ha suttit i förvar i drygt ett halvår var han tillbaka i Gävle moské under fredagsbönen och omfamnades av församlingsmedlemmar.

– Jag tänker alltid positivt men den här lagen och beslutet är orättvist. Jag hoppas att regeringen tänker om när det gäller lagen, säger Abo Raad till SVT Gävleborg, men i övrigt hänvisar han till sin advokat för ytterligare kommentarer.

– Det känns bra att han är tillbaka hos sin familj och sin församling, säger Mirzet Hadzic, en av alla moskébesökare som passade på att krama om imamen.

Men han är anklagad för hot mot rikets säkerhet?

– Jag kan inte uttala mig så mycket om detta men det verkar vara grundlöst, säger Mirzet Hadzic.

Abo Raad, hans son och ytterligare fyra av de muslimska ledarna som suttit i förvar ska utvisas enligt regeringen. Men då det finns en hotbild mot männen är det osäkert om beslutet kan verkställas och därför släpptes de på fri fot tills vidare.

Trots att de sex personerna som ska utvisas bli kvar i Sverige en tid ser säkerhetspolisen ingen ökad hotbild mot rikets säkerhet.

Kan det här innebära en ökad radikalisering eftersom risken att utvisas uppfattas som liten?

– Vi på säkerhetspolisen har påtalat att den här lagstiftningen är gammal och behöver ses över, säger Gabriel Wernstedt på säkerhetspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet