Regionledningen för Migrationsverkets region Mitt har inlett en utredning angående flera fall av rapporterade trakasserier och kränkningar mot kvinnlig personal på Migrationsverkets enhet i Söderhamn.
Lars Ulander, som är den chef som utreds, kommer därför inte att arbeta på sin ordinarie tjänst under obestämd tid framöver. Det är en överenskommelse mellan honom och regionchefen Magnus Rodin.
– Vi har gemensamt kommit fram till att det är det bästa i den här situationen, säger Magnus Rodin till SVT Nyheter Gävleborg.
– Lars Ulander är inte avstängd utan är arbetsbefriad under tiden den utredning som inletts, pågår.
Kommenterar inte anklagelserna
Enhetschefen på Migrationsverket i Söderhamn, Lars Ulander, bekräftar att han under en tid framöver inte kommer att finnas på sin arbetsplats.
– Jag har gått med på det i en överenskommelse med arbetsgivaren, säger han till SVT Nyheter Gävleborg
Vad kan du säga om de anklagelser som riktas mot dig som chef?
– Jag vet bara att det nu ska göras en utredning och att den ska få visa vad som hänt.
Vad känner du inför det som hänt? Att du inte ska vara på jobbet under utredningen till exempel?
– Jag tycker att det känns overkligt. Fruktansvärt. Både för mig och för andra som berörs av det här, säger Lars Ulander, som i övrigt inte vill kommentera de anklagelser som riktats mot honom.
Larm från personalen
Regionledningen fick i tisdags de första signalerna från personal på enheten i Söderhamn som larmade om att de under en längre tid ska ha varit utsatta för kränkningar och trakasserier på arbetsplatsen.
Under onsdagen besökte en sektionschef, från Migrationsverkets kontor i Uppsala, Söderhamn och hade inledande samtal med berörda ur personalen och med enhetschefen Lars Ulander. Under torsdagen fattades sedan beslutet att Lars Ulander inte skulle vistas på sin arbetsplats under en tid framöver.
– Nu är det viktigt i den fortsatta utredningen att alla får komma till tals. Våra rutiner i sådana här fall är mycket tydliga. Kommer det signaler om trakasserier, kränkningar eller annat som berör arbetsmiljön så ska vi agera kraftfullt och det har vi gjort nu, säger Magnus Rodin.
På måndag tar företagshälsovården tag i ärendet och går vidare med samtal och ge eventuella förslag på åtgärder.
– Innan den utredningen är genomförd kan jag inte säga mycket mer om vad som kommer att hända framöver.
Ovanligt ärende
Att en chef blir arbetsbefriad känns som en stark och allvarlig åtgärd?
– Ja, det är det. Men jag kan också säga att det är mycket ovanligt att sådana här ärenden dyker upp inom vår myndighet. Jag har inte varit med om det tidigare, säger Magnus Rodin.
Ni har också tagit kontakt med andra enheter inom regionen i det här ärendet. Varför då?
– Dels är det ren information om vad som sker i Söderhamn. Dels är det ju så att personal byter arbetsplatser och det kan vara viktigt att fånga upp personer som arbetar på andra enheter idag som kan vara berörda av det som kan ha skett i Söderhamn. Då ska de få möjlighet att berätta det.
Vem som ska ta över Lars Ulanders arbetsuppgifter under den tid han är arbetsbefriad kommer att bestämmas under helgen.