Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Stööp tror på betydligt högre priser framöver. Hör hans resonemang i videon. Foto: SVT/Rikard Berglin

Svårt att få tag på vissa varor för Gävles butiker

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det svårt att hitta exempelvis snabbnudlar i butikerna. Men konsekvenserna av coronapandemin, kriget i Ukraina och ökad inflation har bara börjat. Kraftiga prisökningar på livsmedel är att vänta.

– Vi har höjt priset på ägg tre gånger hittills i år, säger Henrik Stööp, butikschef på Maxi ICA i Gävle.

Henrik Stööp berättar att man i hans butik har svårt att få tag i en rad olika produkter, inklusive förpackningar till sina varor, och att man inom ICA ser indikationer på kraftigt höjda livsmedelspriser till hösten.

– Jordbruksprodukter tror jag kommer att gå upp rejält, säger han.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Priserna påverkas

Anledningen är att böndernas utsäde har blivit dyrare. Det påverkar inte bara grönsaksproduktionen utan även köttpriserna eftersom djurens foder blir dyrare.

– Vi kommer att äta mindre kött. Om man ska se någonting positivt med det så tror jag att matsvinnet kommer att minska, säger Henrik Stööp.

SCB: Inflationen fortsätter att stiga

Under tisdagen rapporterade SVT om att inflationen i landet fortsätter stiga. I maj uppgick inflationen till 7,2 procent, visar färsk statistik från SCB. Det är den högsta inflationssiffran sedan december 1991.

Uppgången är ”otroligt mycket högre än vad någon hade föreställt sig för ett halvår sedan”, säger Kristina Lagerström, SVT:s ekonomikommentator.

– Nu är det priserna på mat som har stigit den senaste månaden, och matpriserna har alltså stigit med nästan 9 procent det senaste året. Det är så klart kännbart, säger Lagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet