Se kriminalsökhunden Cross reaktion när han får vittring av kvarlevorna efter Kim Wall, och hör hans husse berätta om upplevelsen. Foto: Privat & SVT

Kriminalsökhunden Cross hittade kvarlevorna efter Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Via undervattenströmmar fick hunden Cross vittring av en död människa, och med hjälp av en dansk expert som kunde räkna ut hur strömmarna gick hittades också kvarlevorna av Kim Wall 900 meter från Cross markering.

Husse Hans Norderg förstod direkt när han träffade hunden att Cross var något extra.

Cross är kriminalsökhund och jobbar med husse Hans Norberg som är polis. De bor i Hudiksvall, men får uppdrag över hela landet och ibland också utanför Sverige. Cross är nämligen riktigt duktig på det han ska göra, att leta blod, sperma eller döda människor. Men egentligen skulle han bli väktarhund med sin tidigare ägare.

– Cross kom till mig för att jag skulle göra ett lämplighetstest på honom, det är vi på polisen som gör det. När vi hade testat hunden så var jag ganska klar över att det var en av de bättre hundar jag någonsin har testat, berättar Hans Norberg.

Många timmars utbildning

– Jag bad ägaren att ringa mig om han någon gång skulle sälja honom. Det gjorde han en månad senare. Han hade kommit in på polishögskolan och kunde inte ha kvar hunden.

Sedan dess har Hans lagt ner enormt många timmar på att träna nu 6-årige Cross med att till exempel kunna hitta spår av sperma i en stor skog eller, som när vi träffar dem, en knappnålsstor droppe blod som är utplacerad i ett hus.

Leka med boll är belöningen

Belöningen när han klarat uppdraget är att husse ger signal med en klicker och han får leka med sin boll.

– Bara han förstår vad han ska göra för att få den här bollen så gör han det. Om man ska hårdra det så har den här blod- eller spermadroppen i sig ingen betydelse för honom mer än att han vet att han ska få sin boll, säger Hans Norberg.

Cross har varit en viktig del i många av polisens insatser för att lösa grova brott, men det som fått mest uppmärksamhet är kanske ubåtsmordet i Danmark. Där var det viktigt för polisen att hitta kroppen av offret, Kim Wall, för att få fram bevis som kunde styrka brottet.

Se Cross reaktion när han får vittring av kvarlevorna och hör hans husse berätta om upplevelsen i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.