Hör vad människor i Edsbyn har att säga om potentiell gruvdrift i närheten av bygden Foto: SVT/Robin Herzog

Ortsbor om att Kringelgruvan utanför Edsbyn kan vakna till liv: ”Viktigt att vara medveten om både risker och vinster”

Uppdaterad
Publicerad

Kringelgruvan i Edsbyn är produktionsduglig, men har legat vilande sen 2015 då jakten på grafit upphörde på grund av låga marknadspriser. Men nu har mineraler som behövs för övergången till en fossilfri framtid blivit dyrare och är hett eftertraktade i hela världen. Kringelgruvan kan därmed vakna än en gång.

– Jag tycker det är bra om gruvbolaget är svenskt. Det betyder fler jobb för oss i Sverige och mer pengar som går in i Sverige, säger Edsbybon Max Mångs.

Ökat intresse för mineraler

Sen 2016 har intresset ökat kraftigt för mineraler som behövs till elbilars batterier och inom sol- och vindkraft. Grafit är en av mineralerna som krävs och som tidigare har brutits i Kringelgruvan utanför Edsbyn.

Woxna Graphite AB som äger Kringelgruvan tackade först ja till en intervju med SVT för att prata om gruvans framtid, men backade senare ur. Via mejl svarar företaget att utifrån den kraftiga ökningen i efterfrågan jobbar bolaget utifrån att produktionen kan återupptas.

Någon tidslinje för när det kan ske kan dock gruvbolaget inte ge.

Värdet är oklart

Woxna Graphite vill inte heller uttala sig om vad prospektet är värt, men säger att drygt 7,7 miljoner ton grafit finns och att de räknar med att kunna bryta mineralen tills tillståndet går ut 2041.

Och invånarna i Edsbyn verkar vara överens. Man är positiv till att gruvan blir aktiv igen när det gäller nya arbetstillfällen, men inte på bekostnad av naturen.

– Jag tycker att man ska ta vara på de mineraler vi har. Men gruvorna får inte förstöra naturen, man måste ha gruvorna under uppsikt, säger Anders Owén.

– Det viktigaste är balans. Att vi verkligen är medvetna om risker, faror och vinster, säger Dagmara Weinkiper Hälsing.

Nyöppning skulle ske redan 2014

Men en nyöppning av gruvan är det inte första gången det är tal om. SVT var på plats vid den ”senaste” nyöppningen 2014. Då var entusiasmen stor och 15 till 25 personer skulle sättas i arbete, men ett år senare var det stopp just för att priserna på grafit sjönk.

Starta klippet ovan för att få reda på vad människor i Edsbyn har att säga om potentiell gruvdrift i närheten av bygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.