Foto: Markus Dahlberg/SVT

Kris i bandyland – ”Klubbens svåraste år någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka startar elitserien i bandy men flera av länets klubbar riskerar sin elitlicens till säsongen därpå på grund av ekonomiska problem. Nu väntar en säsong med coronarestriktioner, för Bollnäs  gör det att kalkylen inte ser ut att gå ihop.

Tillförordnade ordföranden Johanna Strandberg och hennes styrelse har sedan i våras halverat spelarlöner och minskat den fasta personalstyrkan från fyra till en för att komma till rätta med klubbens ekonomi, men nu har de även coronarestriktionerna emot sig.

Med max 300 personer på läktaren minskar publikintäkterna och gör att elitlicensen till nästa säsong i allra högsta grad är hotad.

– Ja, så som förutsättningarna är och med de regler som är så är vi tvungna att hitta nya intäktskällor helt enkelt, säger Johanna Strandberg.

Årets minusresultat på 2,8 miljoner kronor ska inte upprepa sig, enligt klubbens nya budget, men det kommer som det ser ut inte att vända det egna kapitalet till plussiffror, vilket är ett kriterium för att beviljas elitlicens.

– Vi måste öka intäkterna betydligt mer och det är ett arbete som kommer att pågå hela verksamhetsåret, säger Johanna Strandberg.

Elitserieklubbarna som hotas av indragna licenser

Följande föreningar har beviljats elitlicens för 2021/22: AIK Bandyförening, Edsbyns IF Bandy, Hammarby IF Bandy, IK Tellus BK, Frillesås BK, IFK Motala Bandyklubb, IFK Vänersborg, IK Sirius Bandyklubb, Vetlanda BK samt Villa Lidköping BK.

Sandviken AIK:s Bandyklubb, Bollnäs GoIF/BF, Broberg Söderhamn IF samt Västerås SK Bandyklubb har redovisat negativt eget kapital och därav har beslut om fortsatt granskning tagits.

Källa: Svenska bandyförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.