35 procent av Sveriges invånare vet vad man ska göra vid en samhällskris, enligt Nulägesmätning, MSB/Demoskop 2017. Foto: Barbro Sellin/SVT

Krisberedskapsveckan ska göra oss redo för katastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Elen är utslagen, värmen i huset har slutat att fungera och vattnet har slutat att rinna. Det kan bero på översvämningar, det kan bero på krig. Vad gör du då?

Det är denna typ av krissituationer som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), vill förbereda människor på under Krisberedskapsveckan.  

Den årliga kampanjen pågår från den 28 maj till den 3 juni. På samtliga Hälsingekommuners webbsidor finns information om hur privatpersoner ska klara sig i krissituationer. I Edsbyns och Alftas bibliotek informerar till exempel Civilförsvarsförbundet om hur det går att klara sig de första 72 timmarna med egen mat och eget vatten.  

Visar bandvagn

I Ljusdal kommer en bandvagn att visas upp för kommunens förskoleelever i Östernäsparken. Och i Färila, Ramsjö, Järvsö, Ljusdal och Los kommer alla nyfikna att kunna ha krisberedskapssamtal med kommun och frivilligorganisationer. 

På Bergsjö bibliotek går det även att spela krisberedskapsspelet Klarar du krisen – ett brädspel framtaget av Svenska Lottakåren.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.