Krögarnas oro: Återvänder gävleborgarna till julborden i år?

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var det många restauranggäster som avbokade sina julbordplatser, när smittspridningen ökade och restriktioner infördes. När julmaten åter dukas fram finns det en oro för att historien ska återupprepa sig.

– Jag är försiktigt optimistisk, säger platschefen Chalene Kullberg på Engeltofta.

Förutom oro över nya avbokningar kämpar flera restauranger med en personalkris i köken. Det är främst många kockar som sagts upp, bytt yrke och som inte kommer tillbaka till årets julbordssäsong. På Högbo brukshotell har de hyrt in kockar från bemanningsföretag för att lösa problemet.

– Men inte ens de kan ju leverera längre, säger krögaren Stefan Johansson.

Enligt branschorganisation Visita är det åter tryck på julborden i år.

– Det har varit ett uppdämt behov av att träffas i sociala sammanhang efter 19 månader utav restriktioner, säger Jonas Partheen, presschef på Visita.

”Vi hoppas det kan bli ett bra julbordsår”

Nästa vecka införs vaccinbevis och enligt Visita är det fortfarande oklarheter kring exakt hur det ska fungera. En vanlig restaurang som serverar julbord behöver inte kräva vaccinpass utan kan släppa in så många personer som får plats. Men har man en julshow så berörs man av de nya reglerna, enligt Visita.

– Under den senaste veckan har det skett en del avbokningar till följd av det, men än så länge så hoppas och tror vi att det kan bli ett bra julbordsår, säger Jonas Partheen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.