Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många nyöppnade restauranger på kort tid i Hudiksvall, nu slåss de alla om få matgäster under lågkonjunkturen. Hör krögarnas tankar om framtiden i klippet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Krogarna i Hudiksvall slåss om matgästerna: ”För många restauranger nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det rör på sig i restaurangbranschen i Hudiksvall. Stadens krogliv har sett många nysatsningar på sistone, samtidigt som det pågår en landsomfattande kris i branschen.

– Det är för många restauranger i stan nu och vi slåss alla om samma kunder, säger Alvin Andersson, kock på Magasinet.

Det har skett mycket inom restaurangbranschen i Hudiksvall på senare tid. Stadens engelska pub The Bell gick i konkurs, följt av sportbaren Manis. Samtidigt har flera nya matställen dykt upp: Hamnkrogen, Magasinet, Modisten4, Kattvikskajen Schweizeri och Köttbaren, medan Miss Sara expanderade genom att öppna en nattklubb.

– Det är fler som öppnar restauranger och vi önskar att fler även går ut och äter, säger Sara Eriksson på Miss Sara.

Stenhård konkurrens istället för samarbete

En av krögarna tycker att stämningen restauranger emellan är onödigt tuff i Hudiksvall. Hon tycker att krögarna kunde samarbeta för att locka ut invånarna på krogen. Men det är snarare stentuff konkurrensens än samarbete som genomsyrar branschen.

– Här i Hudik känns det som att man jobbar mot varandra, snarare än med varandra, säger Angelica Olsson på Hälsingland Catering, som bland annat driver Köttbaren.

Hör röster om läget från tre restauranger i Hudiksvall i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.