Krönika: ”När det verkligen gäller enas vi – Edsbyn visar vägen”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Emma Schols är en hjälte. Hon räddade sina sex barn ur familjens brinnande hus i Edsbyn. Gång på gång klättrade hon upp för stegen och hämtade ett barn. Och så nästa. Och nästa.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Emma fick svåra brännskador och slåss just nu för sitt liv på sjukhuset. Emmas syster, Sofie Engman, och mamma, Maria Schols, tar hand om barnen medan pappan vakar vid sjukhussängen.

Det de går igenom är ofattbart för en utomstående.

Men viljan att hjälpa och stödja är stor.

En insamling som kyrkan startade för familjen har dragit in över 400 000 kronor. Teatergruppen Småstadsliv arrangerar en hockeymatch till förmån för familjen, med ett kändislag som spelar mot Alftas nystartade damhockeylag Night Hawks.

Mamma Maria Schols berättar för SVT att hennes vänner hjälper henne att handla för att det är så många som kommer fram och vill visa sitt stöd när hon är ute. Hon uppskattar det, men det blir för mycket.

Sluter upp

När SVT rapporterat om branden har kommentarsfälten på sociala medier fyllts med hjärtan. Alla vill ge kärlek och stöd.

Jag blir varm inombords när jag ser detta. En motpol till det polariserade, segregerade, ofta hårda sätt vi behandlar varandra på i dag, särskilt på sociala medier.

När det verkligen gäller sluter vi upp. Håller ihop. Ger stöd och kärlek.

Medan Emma kämpar för sitt liv har SVT sjösatt satsningen Sverige möts! Den handlar om att få personer som tycker väldigt olika i känsliga ämnen, som invandring, varg, tiggeri och kött, att mötas. Deltagarna svarar på frågor och kan sedan välja om de vill träffa en meningsmotståndare i verkligheten, alltså ett riktigt IRL-möte.

Kanske kan människor mötas på ett mer respektfullt sätt trots att man tycker olika, om man möts öga mot öga istället för på varsin sida av en dataskärm? Det är förhoppningen.

Hoppfullt

Branden i Edsbyn visar oss att det går. Vi människor är i grunden fulla av kärlek. Vi vill sätta oss in i våra medmänniskors situation och förstå och hjälpa, så gott vi kan.

När det verkligen gäller lägger vi meningsskiljaktigheter åt sidan och tar hand om varandra.

Det är hoppfullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Villabranden i Edsbyn

Mer i ämnet