Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Emanuelsson (SD) vill att vårdpersonalen i regionen ska kunna utrustas med kroppskameror. Foto: Rikard Berglin

Kroppskameror ska skapa trygghet för vårdpersonal

Publicerad

I framtiden kan vårdpersonalen i Gävleborg komma att utrustas med kroppskameror liknande de polisen idag använder.

– Det är ett osäkert samhälle med mycket kriminalitet och osäkerhet som gör att vi lägger fram det här förslaget, säger Lena Emanuelsson (SD), ordförande i Region Gävleborgs personalutskott.

Ska öka tryggheten

Kroppskameror är ett av flera förslag från den politiska majoriteten i Region Gävleborg för att öka tryggheten för personal och patienter inom vården.

Förslagen kommer mot en bakgrund av att kriminella passerar allt fler moraliska gränser – något som inte minst Sandvikenborna fick erfara när flera personer sköts på en pub där i torsdags. Vårdpersonal är en av de yrkesgrupper som riskerar att komma i närkontakt med de kriminella elementen.

Ska vara frivilligt

Lena Emanuelsson tror att akutmottagningar och ambulanser kan vara lämpliga användningsområden för kroppskameror men betonar att det ska vara ett frivilligt val för den enskilde anställde att bära kamera.

– De som inte önskar att ha en kroppskamera ska inte känna sig påtvingade att ha det.

Huruvida kamerorna blir verklighet återstår dock att se – ett liknande förslag i Skåne förkastades för några år sedan då det ansågs strida mot patientsekretessen och dataskyddslagen.

– Vi ska tillsätta en utredning som får titta på det, säger Lena Emanuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.