Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det råder delade meningar om vargens existens beroende på var i landet man bor visar forskning. Foto: Lari Honkanen/SVT och Jonas Ekströmer/TT

Laddad rovdjursfråga diskuterades på konferens i Järvsö: ”Har att göra med makt”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen samlades jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker i Järvsö på en konferens för första gången på länge för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur med fokus på varg.

En fråga som är tudelad beroende på var i landet man bor.

– Forskning visar det finns en social acceptens av varg i Sverige, men siffrorna skiljer sig åt och det kan bero på att det finns varg på vissa ställen och inte, säger landsbygdsdebbatören PO Tidholm från Arbrå.

Några av de organisationer som deltog var Svenska Jägareförbundet, Ekologiska lantbrukarna, Rovdjursföreningen, Svenska Samernas Riksförbund, Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen.

Vill diskutera vargens roll

Utöver detta fanns även en rad experter och forskare som diskuterade statusen för rovdjuren idag och om rovdjurens roll i ekosystemet samt om människors attityder till rovdjur.

– Problemet i Sverige idag är att vi saknar arenor där vi kan föra den här dialogen, säger forskaren Camilla Sandström vid Umeå universitet.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.