Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har hänt med vargarna i Prästskogens vargrevir? Emma Andersson från länsstyrelsen i Jämtland ger svar på tre frågor. Foto: SVT

Vad har hänt vargarna i Prästskogen?

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga vargar i Prästskogsreviret längre. Det konstaterar länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Vad som har hänt vargparet är oklart.

I området som kallas Prästskogen, som ligger på gränsen mellan Hälsingland, Härjedalen och Medelpad, har det funnits ett vargrevir under många år.

Men nu är reviret tomt. Inga spår efter vargarna har setts sedan i början på året och då i Hälsingland.

Några dagar tidigare hade en sameby med renar i området ansökt om skyddsjakt, men när länsstyrelsepersonal skulle spåra vargarna dels för skyddsjaktsansökan och dels för märkning, så hittade man inga.

– Det normala är att man hittar igen vargar, någon gång per vinter, säger Emma Andersson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Vargparet i reviret var båda av skandinaviskt ursprung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.