Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Företagen har börjat förstå omvärldsläget” – hör beredskapsdirektör Thomas Lindberg och Åres säkerhetschef Anna Hammarberg om beredskapstänket i länet. Foto: Eva Danielsson/SVT

Länsstyrelsen: Företagarna i Jämtlands län måste bli redo för kris och krig

Publicerad

Länsstyrelsen Jämtland/Härjedalen uppmanar länets företag att se över sina verksamheter så att företagen blir mer robusta och redo om en svår situation till exempel ett väpnat angrepp eller långa avbrott i el eller kommunikationer uppstår.

I förra veckan samlades företagare från Jämtland och Tröndelag i Storlien för konferensen ”Leverans och försvar”. Där diskuterades bland annat vilken beredskap företagen i länet har vid en krissituation.

Länsstyrelsens beredskapschef var på plats för prata med svenska och norska företag om beredskap och hur man förbereder sig för kris och krig.

– Man kan fundera över sitt skalskydd. Kan vem som helst komma in på mitt företags lokaler? Har vi öppna dörrar eller ska vi börja stänga dem? säger Thomas Lindberg, biträdande beredskapsdirektör.

Fysiskt skydd är bara en del av beredskapen:

– Vad har vi för superviktig information som man inte vill ska hamna i någon annans händer eller som man behöver varje dag för att göra sitt jobb? Det måste man kanske börja skydda ännu bättre än vad man gör idag, fortsätter Thomas Lindberg.

”Jag tror man inte har varit så medveten och beredd på det här”- se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.