Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Lundgren, sektionschef för urologi på Östersunds sjukhus, om testverksamheten för prostatacancer som nu varit igång i över ett år. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Drygt ett år efter test för prostatacancer infördes i regionen: ”Vi har hittat 12 fall”

Publicerad

I januari 2023 började de fyra nordligaste länen erbjuda kostnadsfria tester för prostatacancer.

Ett vanligt blodprov, så kallat PSA-prov, kan visa på förhöjd risk för prostatacancer.

Erbjudandet skickas ut till alla män som fyller 50, 56 och 62 år om att ta ett så kallat PSA-prov, vilket helt enkelt är ett blodprov som kan visa på ökad risk för prostatacancer.

– Bland 50-åringarna är det ungefär 30 procent som tackat ja till ett test och bland 56-åringarna är siffran cirka 40 procent. Av de omkring 1000 personer som vi hittills testat så har vi hittat 12 fall av prostatacancer, säger Andreas Lundgren som är sektionschef för urologi på Östersunds sjukhus.

Är det 12 fall som antagligen inte skulle hittats utan ett testprogram?

– Ja, så är det.

Omtvistad testverksamhet

Prostatacancer är den vanligaste cancertypen i Sverige och varje år får cirka 10 000 män i Sverige diagnosen. Trots det är testverksamhet för att hitta prostatacancer med hjälp av PSA-prov omtvistat.

Socialstyrelsen avvisade 2018 idén om nationell screening för prostatacancer med enbart PSA-tester, med hänvisning till oro för bland annat överdiagnostik och överbehandling.

På senare år har dock allt fler regioner i landet startat organiserad testverksamhet, däribland region Jämtland Härjedalen.

Hör Andreas Lundgren berätta mer om testverksamheten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.