Organiserad testning för prostatacancer införs i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Målsättningen inom Region Jämtland Härjedalen är att samtliga män mellan 50 och 74 ska erbjudas testning för prostatacancer. Men inledningsvis kommer testerna göras i ett begränsat format på grund av resursbrist inom urologi och bild- och funktionsmedicin i hela norra sjukvårdsregionen.

I början av de organiserade testerna kommer endast män i åldrarna 50, 56 och 62 att att erbjudas testning för prostatacancer via PSA-prov. Begränsningen beror på att det råder brist på kapacitet inom urologi, samt bild- och funktionsmedicin i hela den norra sjukvårdsregionen.

På sikt är planen att testerna ska erbjudas till alla män mellan 50 och 74.

– Genom tester kan vi minska död och lidande i prostatacancer. Målet är att prostatacancertestning i framtiden ska utföras på ett strukturerat, jämlikt och kvalitetssäkrat sätt i hela Jämtland Härjedalen, skriver hälso- och sjuvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo (C) i ett pressmeddelande.

Han berättar per telefon att själva testerna kan komma igång sent under 2022 eller i början av 2023. Planen är att testerna ska bli återkommande vart sjätte år.

Det är oklart när testningen kommer att bedrivas i full skala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det måste finnas ett stöd för att hantera det svar man får från testet”, det menar Gunnar Ersbo som är ordförande i Jämtgubben. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.