Läkare från Gästrikland förlorar sin legitimation efter att ha skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Läkare i Gästrikland mister legitimation – skrev ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare

Uppdaterad
Publicerad

I mars berättade SVT Gävleborg om en pensionerad läkare i Gästrikland som anklagas för att ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare mot betalning. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att dra in läkarens legitimation.

I beslutet anges att läkaren har skrivit ut recept som ”visar på en uttalad omdömesbrist, okunskap, likgiltighet och ett risktagande som varit mycket anmärkningsvärt.”

Den pensionerade läkaren har redan i våras förbjudits att skriva ut narkotika efter att flera patienter fått mycket höga doser utskrivna, som även i vissa fall bedömts som livsfarliga. Sedan dess har fler fall tillkommit och från apotekshåll har det även rapporterats om att påverkade patienter hämtat ut recept.

En del av recepten har skrivits ut till en anhörig med missbruksproblem. Läkaren har till SVT Gävleborg tidigare uppgett att det är en nära anhörig, boende hos läkaren som kommit åt bank-id-uppgifterna för att skriva ut recept flera gånger. Ansvarsnämnden anser att läkaren oavsett är ansvarig för att inga obehöriga missbrukar förskrivningsrätten.

SVT Gävleborgs reporter sammanfattar fallet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter sammanfatta fallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.