Läkare från Gästrikland åtalsanmäls efter att ha skrivit ut stora mängder narkotikaklassad medicin. Foto: Leif R Jansson / TT

Läkare i Gästrikland skrev ut narkotika – åtalsanmäls av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare från Gästrikland som i december förlorade sin läkarlegitimation efter att skrivit ut mycket höga doser narkotikaklassade läkemedel åtalsanmäls av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i mars förra året som SVT Gävleborg kunde berätta om att läkaren utreddes för att skrivit ut narkotikaklassad medicin i mycket höga doser och delvis i livsfarliga kombinationer. Totalt skrev läkaren ut 16 000 tabletter under en tremånaders period.

Förlorade legitimationen

I december beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att läkaren skulle förlora sin legitimation. HSAN bedömde att läkaren hade visat på okunskap, likgiltighet, en uttalad brist på omdöme och ett mycket anmärkningsvärt risktagande. Därför bedömdes läkaren vara uppenbart olämplig som läkare.

Om hälso- och sjukvårdspersonal är skäligen misstänkta för att i yrket ha begått brott med fängelse i straffskalan, är IVO skyldiga att åtalsanmäla. Nu är det upp till åklagare och polis att utreda om läkaren begått något brott.

Nära anhörig

Läkaren förnekar att den gjort något fel och säger till SVT Gävleborg att det är en nära anhörig, boende hemma hos läkaren, som kommit åt bank-id-uppgifterna och därför kunnat skriva ut recept flera gånger.

Hör SVT:s reporter sammanfatta ärendet i videon nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter sammanfatta fallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.