Chefen ska ha lämnat sekretessbelagda uppgifter under ett möte med en lokaltidning. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Sekretessbrott inom Söderhamns kommun Lex Sarah-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

En chef inom Söderhamns kommun lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om en person och dennes barn till en journalist vid en lokaltidning. Nu anmäler kommunen händelsen enligt Lex Sarah.

Händelsen anmäldes också till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Allt som föreleder en Lex Sarah- eller IVO-anmälan är allvarligt, förklarar Pär-Olof, ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden.

Lämnade uppgifterna under ett möte

Händelsen ska ha inträffat i februari i år, i samband med ett möte som den kommunala chefen hade med en person från den lokala nyhetstidningen.

Lex Sarah

1997 larmade undersköterskan Sarah Wägnert larmade om vanvård av äldre på sin arbetsplats och det blev upprinnelsen till Lex Sarah,

Lex Sarah innebär att alla som har hand om äldre, funktionshindrade och människor inom tvångvården måste anmäla missförhållanden. Skyldigheten gäller även kommunens socialsekreterare.

I januari i år firade lagen 20 år.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.