Foto: SVT/Mats Andersson/TT

Landet finkammas på dunkar – 170 stycken till Hälsingland

Publicerad

Fläktar och elgrillar är två saker som hittills varit åtråvärda i sommarvärmen – på grund av värmen och för att traditionella grillar förbjudits på många ställen. Nu finkammas landet också på bensindunkar – för att hålla igång brandbekämpningsmaskiner i Hälsingland.

Sverige har finkammats på jeepdunkar. Igår kom 170 stycken till insatsområdet i Hälsingland, där de ska användas för att fylla motorsprutor och annan utrustning som kräver bränsle för att fungera.

Ledningen har mött kritik för att traktorförare stått utan bränsle i skogen och därmed inte kunnat bygga, till exempel, begränsningslinjer, skriver länsstyrelsen Gävleborg.

Vid sågverket i Färila finns en depå för allt brandmaterial. Men för att brandbekämparna inte ska bli stående i skogen utan bränsle, och för att de ska slippa åka till depån i Färila för att tanka, har man nu upprättat fler depåer ute i brandområdet, totalt fyra stycken.

”Nu är det cirka 70 enheter ute i skogen och de behöver cirka 50 kubik bränsle per dygn. Enheter är bland annat motorsprutor och skördare. Bränsleåtgången kan variera från dag till dag och beror på brandspridningen och taktik från räddningsledningen”, skriver länsstyrelsen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet