Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen har ännu inte utsätt en ersättare för landshövding Per Bill. Troligtvis kommer länsråd Veronica Lauritzsen att utses till tillförordnad landshövding efter 31 juli. Foto: Arvid Jansson

Oklart med ny landshövding – hemligt in i det sista

Publicerad

Regeringen har ännu inte utsett någon ersättare till landshövding Per Bill i Gävleborgs län. Det innebär sannolikt att länsråd Veronica Lauritzsen kommer att kliva in som tillförordnad landshövding efter 31 juli.

Landshövdingen är länsstyrelsens chef och fungerar som regeringens förlängda arm i länet.

– Vi har inte hört någonting från regeringen. Jag ser det som en stor möjlighet att bistå i att leda myndigheten tills dess att vi har en ordinarie landshövding på plats, säger länsråd Veronica Lauritzsen.

Avtackning utan ersättare

Under onsdagen tackades Per Bill av på Gävle slott. Med på avtackningen fanns lokalpolitiker och personer från myndigheter och näringslivet som han har samarbetat med under åren.

– De senaste landshövdingarna har haft en bakgrund inom politken. Jag tänker att det är dags att det kommer in någon från näringslivet, säger Yoomi Renström (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.