Landslagsspelare till Ljusdal – tack vare donationer

Publicerad

Den 10 februari flyttade amerikanskan Samantha Brand tillbaka till Ljusdal för att spela en andra säsong i LIF. Sättet flytten har skett på är unik inom fotbollsvärlden.

Samantha Brand, som kommer från Kalifornien i USA, finansierar sin vistelse i Ljusdal genom att ta emot digitala donationer. Genom så kallad crowdfunding får hon pengasummor av alla som är villiga att skänka en slant.

Förra säsongen använde hon konceptet för att resa till och leva i Ljusdal och Samantha blev på kort tid en publikfavorit som ny forward och hann knyta nära band till supportrarna.

– För mig är det fantastiskt med crowdfunding för att det känns som att jag kan spela för samhället. Det sätter mindre press på både klubben och på mig. Att donera via crowdfunding är ett riktigt coolt sätt att kunna bidra med något till laget och det får mig att vilja jobba hårt för alla som har donerat pengar. Så jag är lite av samhällets egna spelare, säger Samantha.

Trivs i Ljusdal

Det var inte ett svårt beslut för Samantha att komma tillbaka till Ljusdal för en andra säsong eftersom LIF avancerade till Elitettan och för att hon stormtrivts i laget och med umgänget i Ljusdal. Nu har dock konkurrensen att komma med i startelvan ökat, sex nya spelare har tillkommit. Samantha som har spelat i USA, Island och som är landslagsspelare i Haiti sen 2010 säger att hon är redo.

– Det är en fight att komma med i startelvan. Vi har ett mycket tävlingsinriktat lag och vi har ökat på med talanger. Så jag är uppspelt inför kampen, jag tror att konkurrensen kommer att göra oss alla till bättre spelare.

Glädjespridare

Jörgen Hedquist är målvaktstränare i LIF och säger att Samantha är tillbaka i bättre form inför den andra säsongen och att hennes positivitet har smittat av sig till andra spelare.

– Det är en stor glädje att ha Samantha i laget, det ser man på hela truppen. Hon är en glädjespridare. Samanthas spelstil är – full fart. Hon försöker alltid att hitta på någonting, hon är som gubben i lådan.

Samanthas crowdfunding-historia är unik i sitt slag i LIF men på horisonten syns än så länge inte några fler internationella spelare eller crowdfunding-historier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.