Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medan vissa hoppas på byggstart om bara tre-fyra år, ställer andra hårda krav på förändringar kring bygget av vindkraftparken längs Gävleborgskusten. Foto: Anders Öhlund/SVT

Långdraget bråk om vindkraftpark längs Gästrikekusten kan få sitt slut

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på 32 stycken, 350 meter höga, vindkraftverk i havet utanför Gästrikekusten ska nu avgöras. Sju år av planering, bråk och överklaganden kan snart vara över. Under två dagar tas frågan upp i mark- och miljödomstolen som höll förhandlingar i Gävle under torsdagen.

Den planerade vindkraftparken måste placeras längre ute till havs för att inte störa eller synas från land. Det menar Bengt Nises, ordförande i föreningen Vision Jungfrukusten, som verka för att långsiktigt bevara och utveckla Jungfrukustens naturvärden från Hornslandet i norr till Furuvik i söder.

– Vi tycker de är alldeles för höga. 350 meter, det är lika högt som Eiffeltornet och det här är bara första vindkraftparken som planeras. Efter hela kusten från Hudiksvall ner till Furuvik handlar det om hundratals Eiffeltorn, säger han.

Vindkraft i Gävleborg

Hoppas på byggstart

Helena Nordholm som är tillförordnad vd för Svea Vind Offshore hoppas på byggstart kring år 2025, men förstår att det finns delade uppfattningar om vindkraftens vara eller icke vara.

– Vindkraftparken kommer att ge mycket el till Sverige. Vi bygger med ny teknik och 350 meter höga vindkraftverk är de högsta som byggts i landet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet