Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Efva Willén berättar om planerna för den nya vindkraftparken utanför Gävle. Foto: SVT/SVT Grafik

Nya vindkraftplaner utanför Gävle: Kan bli högst i världen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nya planer för en stor vindkraftpark till havs utanför Gävle. Om planerna går i lås kan vindkraftverken bli de största av sitt slag. Det här var Gefle Dagblad först att berätta om.

Turerna om vindkraft i länet har varit många. Vindkraftparken som det planeras för går under namnet Olof Skötkonung. Enligt Knut Vassbotn, VD för det norska bolaget Deep Wind Offshore, finns det goda förutsättningar för vindkraft just längs med Gävlekusten.

– Vi har skannat av hela den svenska kusten. Havet utanför Gävle har mycket bra förutsättningar för vindkraft, säger han.

Vindkraft i Gävleborg

Försörja hela Gävleborg

Det finns mycket kvar att göra innan Olof Skötkonung kommer att komma till liv och bli verklighet. Samtal med både Länsstyrelse och kommuner pågår i det tidiga arbetet och ambitionerna för projektet är höga.

– Den el som ska produceras i parken är betydligt större än den el som hela Gävleborg gör av med på ett år, säger Efva Willén.

Tanken är att börja bygga i slutet av 2020-talet, och att det ska kunna stå klart 2033.

Hör Knut Vassbotn och Efva Willén berätta om vart, hur många och hur höga vindkraftverk som kan byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet