Nej till folkomröstning om vindkraft i Gävle – för otydligt enligt kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen folkomröstning om vindkraft i Gävle. Sverigedemokraternas förslag om att låta medborgarna avgöra om vindkraft ska tillåtas i Gävle eller inte avslogs av kommunstyrelsen.

Frågan har utretts och kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) drar slutsatsen att medborgarinflytandet behöver öka men att en folkomröstning skulle vara förvirrande eftersom flera vindkraftverk till havs redan har godkänts av kommunen.

Kommunen har även tittat på vad en folkomröstning om vindkraft skulle kosta om det förlades till samma valdag som kommun-, region och riksdagsval. En uppskattning är att det skulle kosta 34 kronor per medborgare.

I grannkommunen Söderhamn, där det planeras för folkomröstning i vindkraftsfrågan, uppskattas det att valet kommer att kosta cirka en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet