Sverigedemokraterna vill se folkomröstning om vindkraft Gävle

Publicerad

Efter politiska vändningen i Söderhamn som stoppar vindkraftetableringen utanför Storjungfrun vill nu Moderaterna i Gävle återigen försöka stoppa vindkraftparkerna utanför Gävles kust. Sverigedemokraterna vill gå längre och se en folkomröstning i samband med valen i höst.

Gävle kommun har tidigare sagt ja till två vindkraftparker utanför kusten, men när Socialdemokraterna och Centerpartiet i Söderhamn, som tidigare varit positiv till de vindkraftverk som skulle stå i deras kommun, ändrade sig och därmed stoppade planerna väcker SD och M frågan till liv i Gävle igen.

Sverigedemokraterna vill se en folkomröstning i samband med övriga val till hösten, där Gävlebor skulle få ta ställning till om vindkraft ska få etablera sig på land eller längs kusten i kommunen.

Vindkraft i Gävleborg

Moderaterna vill ompröva besluten för de två kustparker som kommunen redan sagt ja till.

Ärendena tas upp på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet