Patrik Havermann på Länsstyrelsen ser allvarligt på fornminnesbrottet. Foto: Per Rinaldo/SVT

Stenåldersplats skadad av plogning

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har gjort en polisanmälan om fornminnesbrott. Anmälan gjordes efter att marken på en boplats från yngre stenåldern skrapats sönder av en plogbil i vintras.

Det var i mars i år som Länsstyrelsen fick en anmälan från Hudiksvalls kommun att en stenåldersboplats skadats när den plogats och skottats. Plogningen har bland annat skrapat upp det övre markskiktet.

Länsstyrelsen beskriver plogningen som hårdhänt. De menar också att skadorna kommit till av oaktsamhet, vilket är straffbart. Därför görs nu en polisanmälan med ambitionen att ställa den ansvarige till svars och för att öka skyddet för fornminnesplatser.

Hör Patrik Havermann på länsstyrelsen i klippet ovan hur han ser på det inträffade.

Enligt länsstyrelsens anmälan är det sannolikt att fornlämningens vetenskapliga informationsinnehåll påverkats negativt av skadorna.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.