• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Bilden är en arkivbild och har inget med vargen i Färila att göra. Foto: Heiko Junge, TT

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på varg i Färila

Publicerad

Vargtikens närvaro i bebyggelse och nära människor har den senaste tiden eskalerat trots återkommande skrämselförsök. Nu ska tiken avlivas, det har länsstyrelsen beslutat.

– Vi gör därför bedömningen att det råder risk för att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tamdjur, säger Simon Viklund, Länsstyrelsen Gävleborg.

Beslutet om skyddsjakt gäller en tik som ursprungligen kommer från reviret Tönsen. Hon har dokumenterats i Färila i Ljusdals kommun sedan december 2021, och har under 2022 varit föremål för skyddsjakt vid flera tillfällen.

Det har även skett två konstaterade vargangrepp på får i området under hösten 2022.

Jakten utförs av jägare utsedda av Länsstyrelsen och får pågå till och med den 16 februari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.