Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

2 000 boendeplatser tillgängliga för ukrainska flyktingar i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Det finns boendeplatser för 2000 ukrainska flyktingar i vårt län. Det står klart efter en snabb inventering som Migrationsverket har begärt. Kommunerna fick bara några timmar på sig under onsdagen för att rapportera till länsstyrelsen, som nu berättar om läget i länet.

Migrationsverket har ansvar för att samordna boende till de människor som kommer till Sverige från krigets Ukraina.

– Det kommer 4000 ukrainska flyktingar till Sverige per dag nu. Migrationsverket behöver kommunernas hjälp att få fram boenden, eftersom de ser de här stora flyktingströmmarna framför sig, säger Åsa Broman, avdelningschef vid avdelningen för samhälle på Länsstyrelsen Gävleborg, som har samordnat inventeringen.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Snabb inventering

Klockan 8 på onsdagsmorgonen fick hon besked från Migrationsverket att myndigheten ville ha en rapport från alla kommunerna klockan tre samma dag.

– Kommunerna i Gävleborg är på tårna, säger Åsa Broman.

Kommunerna fick begäran runt 11 och skulle leverera sina svar till Länsstyrelsen runt 14. På eftermiddagen kunde Åsa Broman räkna ihop till 2000 boendeplatser runt om i länet. Ungefär 400 av dem är inflyttningsklara redan i dag. Och det handlar om allt från idrottshallar till möblerade lägenheter.

– Eftersom kommunerna hade så kort tid på sig kan siffran komma att uppdateras och höjas.

Privata boenden utöver

Dessa 2000 boenden är bara platser som kommunen kan ordna i egen regi. Privata boenden är inte inkluderade.

– Det är jättefint att man vill hjälpa men tar man emot flyktingar i sitt hem är det viktigt att veta att det sker ideellt, utan ersättning. Migrationsverket skriver i första hand avtal med kommuner och större aktörer, säger Åsa broman.

Vad betyder detta för länet? Kommer 2000 flyktingar?

– I dagsläget är det inte en stor påverkan på vårt län. Vårt län är heller inte först ut. Migrationsverket tittar i första hand på orter där Migrationsverket har kontor. Naturligtvis kommer det komma flyktingar till vårt län, men vi vet inte i vilken omfattning och vid vilken tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet