Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustfiskarna Bottenhavets ordförande Karl -Åke Wallin och karl Gullberg på Länsstyrelsen Gävleborg vill se ett periodiskt fiskestopp på strömming. Foto: Arvid Jansson/SVT

Länsstyrelsen vill ha fiskestopp på strömming: ”Ekosystemet vid kusten håller på att kollapsa”

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskare längs Gävleborgs kust larmar om en akut situation för kustnära strömmingsfisket. Länsstyrelsen och producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet vill nu införa fredade zoner där det är fiskestopp på strömmingen under vissa perioder på året.

I år höjdes fiskekvoten på strömming rejält för industrifisket i Bottenhavet.

Länsstyrelsen och kustfiskarna Bottenhavet menar att det hårda industrifisket har lett till att fisken inte hinner växa på sig tillräckligt för att vara ätbar.

– Strömmingen som man ska använda till filéproduktion och göra förädling av finns inte längre. Men det finns mycket strömming som det går att industrifiska på, säger Karl Gullberg, Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen Gävleborg.

Vill införa fiskestopp

Länsstyrelsen och Kustfiskarna Bottenhavet vill nu få till ett fiskestopp under en period på strömmingen.

– Vi har skrivit till näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten men vi har inte fått något gehör, säger Karl-Åke Wallin, ordförande kustfiskarna Bottenhavet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.